Maria Teresa Llobet

Ansietat: Què és
example graphic

L'ansietat és una reacció del sistema nerviós davant qualsevol perill (real o imaginari, conscient o inconscient). L'organisme reacciona davant el perill alliberant substàncies químiques: adrenalina i cortisol, que provoquen una sèrie de símptomes com, per exemple, que el cor em bategui més de pressa, que tingui més calor, que se m'assequi la boca, que tibi la musculatura, que m'ofegui... Si la sensació de perill és constant, llavors l'organisme segrega contínuament adrenalina i cortisol i, per tant, aquests símptomes (la boca seca, el bloqueig, la taquicàrdia, el mal de panxa, la tensió muscular...) es reprodueixen, amb més o menys intensitat, de manera continuada. En resum, l'ansietat és una por cronificada que es produeix quan el sistema nerviós se sent amenaçat.

Situacions en què el sistema nerviós se sent en perill:

  • Reviure una situació del passat. El perill real pertany al passat i alguna cosa, de la que potser ni sóc conscient, m'ho fa reviure en el present.
  • Viure en el present el que potser passarà en el futur. El perill potser ha existit en el passat o ni tan sols ha existit, però el visc en el present com si realment hagués d'ocórrer en el futur.
  • Conflicte entre el desig i l'acció. Quan sento una cosa i faig una altra el sistema nerviós se sent atrapat, creu que no té més opcions, s'estressa i es col·lapsa.
  • Per restablir la tranquil·litat en el meu sistema, haig de prendre consciència de quina situació és real i quina no (entenent com a real el que es viu al moment present amb els cinc sentits) i prendre consciència també de quines són les meves necessitats perquè el que sento i el que faig es corresponguin.

    L'ansietat no és una malaltia, (entesa la malaltia com una alteració estructural), si no que és només un estat i com a tal, es pot canviar. Em sembla important tenir-ho clar, si no, visc en la creença que sofreixo una malaltia i no puc fer res.